Allt om snabblån

Ett snabblån är som namnet antyder ett lån som beviljas och utbetalas snabbt och ska sedan återbetalas snabbt. Detta är ett lån för dig som behöver låna en mindre summa pengar under en kortare tid, till exempel om du råkar ut för en oväntad utgift men vet att du snart får in pengar. Några exempel på snabblån är telefonlån, mikrolån och SMS lån. Du kan läsa mer om snabblån längre ned på sidan.

Jämför snabblån

Snabbval

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett mindre lån från 1.000 kr upp till 50.000 kr med en kortare återbetalningstid än vanliga privatlån. Du ansöker snabbt och vid beviljat lån betalas pengarna ut snabbt. Denna typ av lån, som ibland även kallas Mikrolån eller SMSlån, bör användas lite mer som en tillfällig lösning och kan vara bra när du har tomt i plånboken eller om det dyker upp någon oförutsedd utgift och du vet att du kommer kunna betala tillbaka lånet framöver.

Räntenivåer och andra villkor för snabblån

Räntenivåerna för snabblånen skiljer sig så klart från en långivare till en annan, men de skiljer sig även markant jämfört med exempelvis privatlån. De kan ligga mellan 20% och upp emot 40% beroende på vem långivaren är och det önskade beloppet. Snabblån anses vara högkostnadskrediter. När ett lån har en effektiv ränta på 30% eller mer klassificeras det som en högkostnadskredit. I Sverige får inte den effektiva räntan ligga högre än 40%. Det finns även begränsningar angående dröjsmålsräntan och avgifterna som långivaren får ackumulera. Reglerna för högkostnadskrediter gäller fr.o.m. 1 september 2018. De vanligaste lånebeloppen för snabblån ligger på mellan 3 000 och 10 000 kronor.

För- och nackdelar med ett snabblån

Den största fördelen med ett snabblån är att låneprocessen är väldigt snabb. Ofta kan du få pengarna redan samma dag. Vid akut pengabehov kan det därför vara ett praktiskt alternativ. Ett annat plus är att vissa snabblåneföretag accepterar klienter med befintliga betalningsanmärkningar, något som vanliga banker inte brukar göra. Snabblånens mest omtalade nackdel är att de kan fungera som en skuldfälla på grund av sin korta avbetalningstid. Många lånar för att det är deras enda utväg. När löptiden gått ut tar låntagarna sedan ett nytt lån för att täcka det gamla. En ond spiral skapas och den är svår att komma ur när man väl har börjat. Ett snabblån är i regel betydligt dyrare jämfört med ett privatlån eller blancolån. Det är utan tvekan en stor nackdel om du tar hänsyn till din personliga ekonomi. Du bör därför veta att du kommer få in pengar och har råd att betala tillbaka lånet i tid.

För- nackdel med snabblån

När är ett snabblån ett bra alternativ?

Ett snabblån kan vara ett bra alternativ endast vid ett akut pengabehov och ifall du är säker på att du faktiskt kan betala tillbaka det inom avtalad tid. Ifall en betalning uteblir lämnas oftast skulden till ett inkassoföretag, vilket medför extra kostnader för låntagaren. Kunder med betalningsanmärkningar har tyvärr inte så många övriga varianter än snabblåneföretagen. Bankerna godkänner inte några privatlån åt klienter med anmärkningar medans SMS företagen inte har en sådan begränsning.

Ifall du har en mindre bra kredithistoria kan du vänta tills betalningsanmärkningen raderas från registret och försöka ta ett lån då. Om du är i ett akut pengabehov och inte har den tiden på dig kan ett snabblån vara en lösning. Gör en grundlig undersökning av företaget du planerar att låna från. Läs igenom villkoren noggrant. Vad ligger räntan på? Vilka övriga avgifter tillkommer? Ta reda på all nödvändig information innan du signerar låneavtalet. Var inte för snabb med att låna pengar, utan tänk noggrant igenom om du verkligen behöver lånet och om du kommer att klarar av den korta avbetalningstiden.